În urmă cu 20 de ani a început căutarea spre a-și afla misiunea sa pe acest pământ și a- i ajuta și pe alții să afle cine sunt cu adevărat. A căutat în speranța că va găsi cheia și afirmă că a găsit-o: TOTUL ESTE ÎN NOI!

Maria Zamfirache, a venit pe acest pământ cu un scop nobil: acela de a deschide drumuri oamenilor! Mesajele, telefoanele de mulțumire pe care le primește zilnic de la pacienţii săi, sunt ceea ce îi oferă satisfacţii. Nu doar funcția pe care o are oficial de psiholog și nutriționist, o acreditează să ofere cele mai specializate sfaturi, dar în special experiența pe care a dobândit-o pe parcursul celor 20 de ani, în care interacționează zi de zi cu pacienții săi. A participat până în prezent la peste 60 de cursuri în domeniul de dezvoltare personală și spiritualitate, pentru a se dezvolta și a-i ajuta pe cei care i se adresează, să priceapă că în această viață au venit să afle cine sunt, ce doresc și încotro se îndreaptă.

Așadar, pentru un stil de viață sănătos, să ne informăm de la specialistul în domeniu – Maria Zamfirache – psiholog și nutriționist.

 

__________DSC_4714

 

O.M: Care sunt persoanele care vi se adresează?

M. Z: În special cei care suferă de obezitate – supraponderabilitate: copii, tineri sau vârstnici. Rata succesului meu, fară lipsă de modestie, este între 80-85%. Eu merg pe principiul: nu există nu pot, există doar: VREAU! Iar dacă vrei cu adevărat POȚI! În consiliere mă axez foarte mult pe motivația intrinsecă.

 

O.M: Ce facem atunci când ne dorim să slăbim, dar ne lipsește motivația?

M. Z: Pornind de la principiul că omul este o mască – PERSONA – este fals când, de exemplu, tu ai 125kg și afirmi că te simți bine în pielea ta, că ești fericit– toate acestea reprezintă o falsă personalitate. Când te dezbraci și te chinui dimineața să încapi într-o haină, când te deplasezi, urci scările, când te duci la un eveniment sau dacă îți dorești să fii model pentru copilul tău sau pentru cei din jur – nu este confortabil – și totuși iți pui masca – că te simți bine – este o falsă simțire de bine! De fapt, motivația trebuie sa vină din interiorul tau! Întrebarea pe care o pun frecvent este: Ce beneficii îți aduc kilogramele în plus? Uneori îmi permit în consiliere să le fac un refreshing mental, continuând astfel, sănătatea dumneavoastră v-a fi pusă în pericol. Motivele de genul “nu arați bine, nu îți stă bine haina” sunt destul de ușoare și nu au efect. La unii pacienți trebuie să le dai motive substanțiale care să îi mobilizeze! De obicei, reușesc!

 

O.M: Care sunt recomandările dvs.?

M. Z: Tuturor celor care mi se adresează, cu excepția celor cu boli cronice, le recomand în primul rând detoxifierea! Primul pas este detoxifierea fizică și psiho-mentală! Asupra acestor două aspecte insist la prima consiliere – să renunțe la vechiul stil de viață pentru unul nou și simbolic, facem și o detoxifiere mentală exprimându-mă astfel: “Să uitați trecutul și să trăiți în prezent!”

 

O.M: Puteți să ne detaliați procedurile?  

M. Z: Fizic: este un procedeu de detoxifiere foarte simplu cu sare amară și ulei de măsline – nu implică riscuri și este foarte ieftin. După care urmează un program de 10- 20 de zile în care se mănâncă hipocaloric, hiposodat și fară carbohidrați. În final, urmează niște etape în funcție de grupa de sânge.

M. Z: Psiho- emoțional: oamenii au atașamente în această viață. Când îi întreb « De ce mănânci cartofi prăjiţi, cu toate că știi că nu sunt sănătoși și îngrașă? Răspunsul este: «Îmi plac! » Și aici intervine specialistul, explicând că plăcutul este un AUTOMATISM. Prin plăcere stimulăm niște senzații în corp. Plăcerea este în mintea noastră, iar prin actul mestecării al unui produs pe care îl recunoaștem, în creierul nostru se dezvoltă plăcerea și când auzim (de exemplu) cuvântul “cartofi prăjiți” deja salivăm. Dar când conștientizăm efectele negative pe care le produc prăjelile în organismul nostru și anume – colesterolul, trigliceridele mărite, ș.a.m.d. – realizăm că acestea sunt dăunătoare.

 

O.M: Ce ar trebui să evităm din meniul nostru?

M. Z: Să evităm combinațiile incorecte de genul: cartofi cu carne, orez cu carne, găluşte cu carne, etc. Cartoful este un produs făinos, carbohidrat, care se combină foarte bine cu legumele, niciodată cu carnea. Acesta nu îngrașă, conține puține calorii, dar în combinație cu carnea devine indigest. Și în loc să avem energie după o astfel de masă, din păcate, vom avea un consum de energie în loc să aducem aport nutritiv.

 

O.M: Care este stilul dumneavoastră de viață?

M. Z: În primul rând mă trezesc la 4:00 – 5:00 dimineața, continui cu o meditație, muncă casnică, serviciu, consiliere și după-masa fac muncă fizică la propria mea gradină  și am o activitate intensă  până seara la ora 22:00. În medie muncesc 10-12 ore/zi, îmi organizez foarte bine ziua și rezistența mea este maximă tocmai având un stil de viață sănătos.

 

O.M: Cum arată meniul dumneavoastră zilnic?

M. Z: Încep dimineața cu răzuitul limbii, beau o cană de apă călduță pe stomacul gol care reprezintă un duș interior.Beau de regulă o cafea dimineața, simplă, fără lapte (nu recomand cafeaua cu lapte) cu puțin zahăr brun sau miere. În jurul orei 7:00 mănânc fructe – un singur fel de fruct – fructe de sezon românești. În jurul orei 10:00 am o gustare, de exemplu: lipie integrală cu brânză, ou, sau o salată, ori o felie de pâine neagră cu unt și gem, sau unt și miere, sâmburi, nucă, migdale, caju, alune, aproximativ 30 grame, nesărate și neprăjite. La prânz: salată – nici o zi fară salată – sau roșii cu brânză și ulei de măsline, fara pâine. Între orele 14:00-15:00 este o perioadă de oboseală, indicele glicemic scade un pic în această perioadă și simțim nevoia de dulce (ciocolată neagră sau fructe deshidratate). În jurul orei 16:00-17:00, mănânc o mâncare gătită: supă de linte, pește ocazional (niciodată din conservă), cartofi fierți, piure sau legume. La ora 19:00 mănânc un chefir cu goji, sau lapte prins cu cereale de ovăz. În general am 5 mese/zi. Și neapărat 2l de apă/zi (apă de izvor, de la filtru, niken sau kangen care este o apă structurată de o calitate maximă).

 

O.M: Ce facem atunci când programul nu ne permite să mâncăm regulat?

M. Z: Aceasta este scuza a celor mai mulți. Afirm că sunt un om ocupat și nu numai când sunt la birou, în oraș, la gradina mea, sau când călătoresc, îmi pun cu mine mâncare pentru mai multe ore. Există justificări de acest gen, dar să nu uităm că în această viață am venit pentru noi și avem 7 m de intestin care trebuie hrănit. Vreau să fac o afirmație care a făcut- o Dalai Lama: “Cheltuim viața și energia pentru a face bani până la un moment dat, după care cheltuim banii pentru a ne câștiga sănătatea”, drept urmare mâncatul în oraș tip fast-food sau mâncatul pe apucate este o mare greşeală și justificarea – nu am timp – este nefondată. De fapt, de multe ori pierdem vremea muncind prea mult, stând la televizor, în trafic, cu pălăvrăgeală, vorbit la telefon și să mănânci o porție de 250 grame, nu ai timp?! Durează 5-10 minute să mănânci și dimineața o jumătate de oră să îți prepari – și nu uita, că faci asta pentru tine.

 

Nutriția înseamnă stil de viață, iar rolul nutriționistului adevărat este să te ajute să îți faci ordine în viață, nu să mănânci pe apucate și să te justifici că nu poți, nu ai timp – acestea sunt doar justificări.

 

O.M: Povestiţi-ne ne despre cartea care urmează să o lansați în această toamnă?

M. Z: Cartea a pornit tocmai la cererea pacienților mei, spunând că tocmai din lipsa timpului, să aibă la îndemână cartea mea, să își aducă aminte mereu ce trebuie să facă într-o zi sau ce ar fi bine să facă. Cartea este scrisă într-un limbaj simplu și nonconformist. Ea se adresează specialiștilor și nespecialiștilor, într-o formă simplă, titlul ei fiind: E ATÂT DE SIMPLU! Cartea mea spune foarte clar că TOTUL ESTE ÎN NOI și mașinăria umană numită om, are un manual tehnic de folosire și ea se adresează omului, spunându-i foarte simplu: totul este în tine; află cine ești și află ce nevoi ai tu! Pe lângă aceastea, cartea mea demonstrează că ceea ce mănânci și stilul tău de viață te duce la sănătatea de care să te bucuri. Ar fi bine să aflam CE ESTE MAI BINE PENTRU NOI SĂ MÂNCĂM, SI CE VREM SĂ FACEM ÎNTR-O ZI. În această carte ofer și rețete simple, explic detaliat ce înseamnă stil de viață și cum ar trebui să arate o zi de- a noastră. Ea se adresează tuturor! Tuturor celor are vor să își schimbe stilul de viață!

 

O.M: Câteva sfaturi de final pe care le puteți oferi?

M. Z: Să realizăm de ce am venit pe acest pământ, care este rolul și rostul nostru! Să ieșim din turmă și să nu ne mai lăsam manipulați. Cred că am venit în această viață să facem ceea ce ne place și nu ceea ce trebuie. Să ne bucurăm, să zâmbim, să iertăm și cred că avem un rol mult mai mare decât acela de a alerga după bani, după mai mult. Rolul nostru în această viață este de a iubi, de a ne bucura, de a fi mulțumiți și împăcați cu cine suntem. Sfatul meu pentru oameni este să aibă timp să se bucure, să trăiască în prezent! Nu ai cum să afirmi că va fi bine mâine, sau că ce bine a fost în trecut, dacă azi ție nu îți este bine.

WRITE A COMMENT