Obţine şi tu diploma „Mamă sănătoasă, copil sănătos!”. Cum?  Înscrie-te la cursurile pentru Şcoala Mamei la Maternitatea din Oradea! Este un curs pe care eu l-am făcut în perioada sarcinii şi pe care îl recomand cu cea mai mare încredere viitoarelor mămici care doresc să se informeze şi să se pregătească pentru cea mai frumoasă meserie din lume: să fi părinte. Pentru mine acest curs a fost exact ceea ce aveam nevoie în perioada sarcinii. Experţii din domeniu ne-au oferit tuturor participanţilor informaţiile de care aveam nevoie şi ne-au răspuns la toate întrebările pe care le aveam, pregătindu-ne pentru momontul mult aşteptat – întâlnirea cu bebe 🙂 – şi pentru perioada de după! Şi binenţeles, pentru mine a contat mult faptul că am interacţionat cu alte mămici în devenire, schimbând păreri şi experienţe care mi-au fost de mare folos.

 

Dar pentru a afla mai multe detalii despre Şcoala Mamei, ţi-am pregătit un interviu, împreună cu doamna Liliana Moşincat, organizatoarea acestui eveniment!

O: Cum a luat naştere Şcoala Mamei la Maternitatea din Oradea?

L: Totul a început în anul 2012, martie, când am hotărât, câţiva colegi din Maternitatea Oradea să începem derularea acestor cursuri GRATUITE de educare a gravidei, existând la acea vreme o oarecare cerinţă în acest sens şi anume paciente gravide care se prezentau în Ambulatoriul de obstetrică-ginecologie şi cereau infomaţii, ajutor în ceea ce priveşte perioada de sarcină. Această şcoală spontană s-a transformat într-un program complex, cu lectori permanenţi, dedicaţi, care s-au pus în slujba comunităţii bihorene.

Un început timid , având  la start 32  gravide înscrise, cu o structură de 5 săptămâni de curs, o dată pe saptamană s-a transformat într-un program complex care dureazî 9 săptămâni, ce cuprinde atât module teoretice cât şi cursuri practice, totul desfăşurându– se interactiv, echipa noastră străduindu-se să vină în întâmpinarea tuturor întrebărilor şi temerilor viitoarei familii.

O: Cui se adresează Şcoala Mamei?

L: Dacă la început cursurile se adresau femeilor însărcinate, în prezent şcoala mamei este deschisă familiei, adică tuturor membrilor acesteia care sunt interesaţi să afle informaţii despre provocările unei sarcini şi universul viitorului membru al familiei, bebeluşul.

O: De câte ediţii se bucură Şcoala Mamei şi care este numărul celor interesaţi?

L:  Ne bucurăm de 13 ediţii de curs, ultima închisă pe data de 10 mai 2018, o statistica simplă spune că s-au înscris 865 persoane, din care au absolvit 768. Din numarul total de absolvenţi, adică 768, 156 au fost tătici şi 10 sunt bunicuţe, absolvente cu titlul de ” bunica responsabilă”.

Cu sprijinul conducerii spitalului şi a implicării deosebite în acest proiect şi cu o echipă de adevăraţi profesionişti, şcoala mamei azi se bucură de  larg interes, scopul nostru unic fiind să ajutăm familiile din comunitatea noastră să aleagă sănătatea, să fie informaţi şi echilibraţi în aşteptarea bebeluşului.

 

O: Ce aţi reusit în aceşti ani prin programul Şcoala Mamei?

L: Am oferit încredere participanţilor, asigurându-i că sunt în locul potrivit pentru a se informa.

Prin organizarea turului spitalului le-am asigurat pe viitoarele mame că vor fi în cel mai favorabil loc pentru a naşte. Am  răspuns la toate  întrebările şi am alungat temerile. Am pregătit părinţii, prin cursurile practice, pentru îngrijirea corectă şi atentă a nou-născutului. Am promovat şi am susţinut printr-un program complex, alăptarea naturală. Am oferit gravidelor posibilitatea da a participa la şedinţe de gimnastică specifică perioadei de sarcină. Am reuşit să creştem dorinţa viitoarelor mămici de a naşte pe cale vaginală. Am dărâmat  mituri şi am transformat şcoala într-o experienţă utilă şi frumoasă.

De curând, Clinica de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, mai exact secţia de prematuri a fost numită cea mai apreciată secţie din ţară, din punctul de vedere al dedicării echipei medicale şi a îngrijirilor acordate bebeluşilor. Această distincţie s-a acordat în urma rezultatului voturilor  părinţilor care au avut bebeluşi prematuri în grija noastră.

Ne mândrim în mod deosebit cu acest titlu, sperând în continuare că eforturile noastre în ceea ce priveşte educaţia comunitară dar şi monitorizarea atentă a viitoarelor mămici să aibă răspuns în scăderea numărului naşterilor premature.

 

O: Care sunt obiectivele pe care le aveţi în vedere pentru viitorul apropiat?

L: Creşterea numărului naşterilor pe cale vaginală. Participarea într-un număr mai mare a gravidelor provenite din mediul rural la cursurile noastre. Oferirea posibilităţii tăticilor care au absolvit cursul Şcoala Mamei de a asista la naşterea bebeluşului (Proces în curs de implementare). Transformarea naşterii într-o experienţă pozitivă şi naturală astfel încât perspectiva unei noi sarcini să fie privită cu entuziasm şi încredere.

Asumându-ne conceptul de Spital Prieten al Copilului desfăşurăm o serie de bune practici, promovând alăptarea naturală, facilitând legătura emoţională între mamă şi copil prin intermediul saloanelor rooming-in precum şi accesul permanent al mamei în departamentul de terapie intensivă. De asemenea, pe toată perioada spitalizării mama beneficiază de consiliere activă, menţinând prin aceasta sănătatea fizică şi emoţională.

Dorim să aducem la lumină adevarata forţă a unei şcoli profesioniste, energía şi entuziasmul din interiorul ei, evaluarea nevoilor de educaţie pentru sănătate a gravidei şi a familiei în cadrul cursurilor Şcoala Mamei, realizând un impact comunitar major prin identificarea nevoilor de îndrumare şi educare în rândul familiilor.

 

Aşadar, dacă doreşti să obţii şi tu – Diploma „Mamă sănătoasă, copil sănătos!” 🙂  îţi recomand cursurile de la Şcoala Mamei, care încep pe data de 13 Septembrie 2018, ora 17:00, locurile fiind limitate. O echipă de profesioniști vor fi lectorii întâlnirilor, participarea este gratuită, înscrierile se fac apelând 0259. 414. 630, interior 553, între orele 10:00 – 18:00, în Ambulatoriul Maternității Oradea, Calea Clujului – 50, sau online AICI:  www.scoalamamei-oradea.ro.

WRITE A COMMENT