Halloween-ul a devenit, în ultimii ani, o sărbătoare tot mai populară şi la noi în România, chiar dacă aceasta nu îşi are originea pe meleagurile noastre. Dar ştim care este, de fapt, motivul pentru care se sculptează dovleci şi se aprind lumânări în aceştia?

Pe noi ne-a prins Halloween-ul în Bucureşti, la Ramada Plaza, înconjuraţi de dovleci care mai de care mai deosebiţi, fapt care m-a şi inspirat în realizarea acestui articol. În cele ce urmează, doresc să împărtăşesc cu voi câţiva dintre dovlecii care mi-au atras atenţia în mod special,- precum şi semnificatia dovleacului de Halloween.

Obiceiul de a sculpta şi „aprinde” dovleci de Halloween izvoreşte dintr-o poveste străveche, de origine irlandeză. Este vorba de povestea lanternei lui Jack. Obiceiului de a pune lumânări în dovleci, pentru a-i „aprinde”, porneşte de la un bărbat haios, dar beţiv, pe nume Jack, care a reuşit să păcălească diavolul să urce într-un copac. Pentru a-l împiedica să coboare, Jack a sculptat o cruce în trunchiul copacului, apoi a ajuns la o înţelegere cu acesta. Jack i-a făgăduit  diavolului că îl va lăsa să coboare din copac doar dacă îi promite că nu îl va bântui sau ispiti niciodată. Zis şi făcut! Această înţelegere încheiată între Jack şi Satana nu s-a dovedit a fi de bun augur pentru bărbat.

După ce Jack a murit, sufletul lui a rămas blocat pe „drumul” dintre Rai şi Iad, întrucât niciuna dintre aceste lumi nu l-a primit în ea. Iadul nu i-a permis accesul, din cauza legământului încheiat cu Satana, iar Raiul nu i-a deschis porţile, din cauza numeroaselor păcate pe care le-a făcut în lumea celor vii. Singurul lucru pe care sufletul lui Jack l-a primit a fost un tăciune aprins, care să îi lumineze calea întunecată dintre Iad şi Rai. Legenda spune că, de atunci, Jack a fost „condamnat” să rătăcească pe drumul dintre cele două lumi, alungând spiritele rele din calea lui, în speranţa că îşi va câştiga dreptul de a fi primit în Paradis.

Tăciunele aprins este lanterna care i-a inspirat pe irlandezi să dea naştere tradiţiei de a sculpta şi lumina napi în noaptea care face trecerea între luna octombrie şi noiembrie.  

 

Obiceiul a fost preluat apoi în toată lumea, iar tradiţia spune că toţi cei care au în casă dovleci cu lumânări aprinse în ei sunt feriţi de spiritele rele care bântuie nestingherite în noaptea de Halloween.

Halloweenul este considerată noaptea tuturor morţilor şi puţină lume ştie că este o sărbătoare care celebrează sufletele acestora. Cele mai multe persoane asociază Halloweenul doar cu dovlecii, costumele şi decorurile înfricoşătoare, fiind un motiv de distracţie, dar sărbătoarea are, de fapt, o puternică încărcătură spirituală. La origini, era un un festival al celţilor, în care se celebra coborârea morţilor pe pământ.

 

Cu drag,

Oana

 

 

WRITE A COMMENT