În cele ce urmează, Părintele Constantin Necula ne dezvăluie perspectiva sa cu privire la situaţia din prezent, cum ar fi bine să reacţionăm fiecare dintre noi şi la ce să ne aşteptăm în viitorul apropiat:

  • Oana Moldovan: Care este părerea dumneavoastră despre tot ceea ce se întâmplă, în prezent, în întreaga lume? De ce acest nou virus, Covid-19, provoacă mult mai multă panică decât alte virusuri sau boli contemporane?

Părintele Constantin Necula: Cred că suntem dinaintea unei mari provocări. Tehnic-sanitare, dintâi, dar și umane. Pe întreaga definiție a ceea înseamnă omenie! În fond suntem într-o reală criză de reîncărcare cu empatie a firii umane ce-și pierduse busola. Am crescut generații întregi de oameni extrem de comozi în a trăi viața lor și plini de autosuficiență. Corvid-19 pare un pluri-virus. Arată desigur ratările sistemelor medicale dar și neghiobia sistemică în care ne-am consumat viețile particulare! Provoacă panica aceasta și pentru că este cel mai mediatizat virus din istorie, dezvoltând un soi de cultură Covid-19. De la bancuri- unele ieftine de-a dreptul- la comentariile specialiștilor, de la comentariile de pe facebook, multe exagerate și lipsite de empatie- la dezbateri publice și conferințe de presă. Dar a mai dezvoltat și reacția comunității la nevoile de sănătate ale comunității. Dovedind încă o dată că managementul sanitar nu este problema lunilor din urmă ci anilor în care scurgerea de finanțare din Sănătate a fost penală, de-a dreptul. Momentul acesta este un soi de reconfigurare a vieților noastre!

 

  • Cum să reactionam noi, cei de toate varstele, în situația de față?

Cu empatie, cu respect pentru nevoia celuilalt. Cheia momentului este aceasta: bun simț necondiționat! Cred că trebuie să fim uniți în a ne sprijini și construi poduri umane peste hăurile de frică în care ne-am scufundat inimile în ultimii ani. Apoi e și o vreme de învățare. Cred că e important să învățăm ceva în perioada aceasta! Despre noi, despre lumea în care trăim, despre valorile care ne articulează viețile cu eternitatea.

 

  • La ce ne putem aștepta în viitorul apropiat?

La viață. La viață ca alternativă la toată acumularea de frică a momentului. La menținerea vieților noastre în aria de lumină a curajului spiritual. Cred că e important să nu uităm de fragilitatea noastră, aproape casantă în vremurile acestea.

 

  • Cât de vitală este credința acum și în general?

Credința este vitală indiferent de clipa și tensiunea lumii în care trăim. Eu cred că și iubirea și nădejdea se leagă între ele prin firul acesta al credinței. Când lipsește acesta totul e pierdut.

 

  • Ce părere aveţi despre limitarea accesului credincioșilor în biserici?

E o soluție inteligentă. Cred personal că e suficient ca preotul să-și continue slujirea pentru ca întreaga comunitate să fie prezentă. Nu e o situație ieșită din comun. Bisericii îi aparține și teologia isihiei nu numai slujirea liturgic-comunitară. În vreme de dificultate socială Biserica este partener fără echivoc și unitate de intervenție atunci când i se cere.

 

  • Cum putem fiecare dintre noi să contribuim la un viitor mai bun, mai luminos?

Prin efortul personal de profesionalizare și umanizare a cordialității noastre. Nu avem un scenariu comun ci numai un Dumnezeu comun care ne inspiră. Pentru fiecare dintre noi devine foarte important răspunsul la chemarea reală a lui Dumnezeu.

 

  • Ce rugaciuni să citim la nivel colectiv? Cât de important este să credem că poate Dumnezeu să ajute şi să facă minuni în această perioadă de incertitudine şi nu numai?

Dumnezeu face minuni secundă de secundă. Și este important că nu avem un Dumnezeu care se însingurează. Pentru rugăciune, ce să zic, cred că e important să ne rugăm cuminți și știind că vom și primi ceea ce cerem. Un cuvânt minunat al Părintelui Porfirie spune că nu e important să cerem să ne fie bine ci să fim buni. E misiunea vieții noastre!

 

Mulţumim Părintelui Necula pentru implicare, cuvintele frumoase şi pentru timpul acordat acestui interviu!

Să ne reauzim cu bine!

 

Cu drag,

Oana

WRITE A COMMENT