Simți nevoia unei schimbări în viața ta, dar nu îți este foarte clar de unde să începi? Catrinel Rus, Life Coach și Trainer certificat Persolog, vine în întâmpinarea ta cu Roata Vieții, un instrument practic care îți poate oferi răspunsuri pertinente la multe din întrebările sau dilemele tale.

„Privește totul ca pe un joc. Faci asta ca să știi mai bine unde îți sunt mulțumirile sau blocajele.

Concret: ia-ți acum o foaie de hârtie și ceva de scris, dacă ai la îndemână două, trei culori e grozav, dar dacă nu ai culori, nu te opri, rezultatul nu depinde de ele.

Desenează acum un cerc. Împarte cercul în doua, în patru, în șase, în opt, ca în imaginea de mai jos. În dreptul fiecărei linii scrie cele mai importante domenii din viața ta. Eu am ales familie, încrederea în tine, sănătate, satisfacție materială, spiritualitate, echilibrul personal, activitatea profesională, prieteni/hobby. Poți înlocui oricare din domeniile enumerate de mine mai sus cu altele care în acest moment sunt importante pentru tine.

 
 

Ai terminat?

Acum împarte fiecare linie în zece părți ochiometric egale. Fiecare parte va primi o cifră, în ordine crescătoare de la zero, centrul cercului, (zero însemnând catastrofal) spre zecele care e chiar partea de lângă contur, (zece însemnând excelența). Nu trebuie să notezi cifrele, doar să ții cont de ele.

 
 

Începem notarea cu domeniul de sus, familia. Gândește-te acum la familia ta, la relațiile, iubirea, sentimentele, sprijinul, bucuria, la cum te simți tu în raport cu ceilalți membri ai familiei, ești vizibil, ești invizibil? Cât de ușor te simți sau cât de împovărat te simți când te gândești la familia ta? Alege în spațiul dintre zero și zece, unde se regăsește familia pentru tine? Marchează cu un punct. Acum deplasându-te pe cerc în sensul acelor de ceasornic, dă note între zero și zece fiecărui domeniu scris de tine.

Încrederea în tine: este un subiect delicat. Pot fi conjuncturi în care ai încredere totală în tine, poți excela la job, dar poți să simți că ai cam pierdut într-o relație, te-ai pierdut pe tine și toată încrederea în tine. Poți fi un părinte extraordinar, chiar știi că ești un părinte extraordinar, dar la muncă ai nevoie de tone de asigurări că ce faci e bine. Alege tu unde vrei să fie focusul, esența este să nu te ascunzi după degete, obiectivul este să descoperi ce poți îmbunătăți.

Sănătate: indiferent de nivelul tău de sănătate, întrebă-te și dacă ești plin de energie sau ești cam obosit? Primăvara e astenia de primăvară, toamna cea de toamnă și vara și iarna e prea cald sau prea rece ca să te simți în formă? Fără să te ascunzi după anotimpuri, dacă nu ai energie înseamnă că…nu ai energie. (asta ca să nu fii prea milos când te notezi). Evaluează și cât de preocupat ești de menținerea sănătății tale. Cum stai cu mișcarea, cu alimentația?

Satisfacție materială: aș fi putut alege aici ca domeniu banii. Am preferat satisfacția materiala, pentru că starea ta de mulțumire vis a vis de ce ai e mai importantă. Cât te împlinește ceea ce te înconjoară? Spre ce tinzi?

Spiritualitate Te invit să pui tu întrebările. Tu știi ce înseamnă pentru tine să trăiești, dacă ai descoperit sau nu fabulosul și sacrul vieții. Dacă in loc de spiritualitate ai preferat dezvoltare personală, atunci întreabă-te: îți dai voie să înveți lucruri noi, simți schimbarea, ești in direcția buna?

Echilibrul personal: în nici un caz nu ne referim aici la a păstra aparențe zen în fața celorlalți. E un domeniu bun de recunoaștere a emoțiilor tale, a clipelor când te simți dominat de ele sau chiar a perioadelor de timp în care nu le mai faci față. Echilibrul personal se referă și la balansul în care reușești să îți împarți timpul intre toți cei care îl vor și tine.

Activitatea profesională: poți aprecia cât din visele tale legate de profesie s-au împlinit. Dacă s-au risipit pe parcurs sau nu. Cum îți percepi orele petrecute la munca? Simți că oferi ceva când lucrezi? E un schimb corect? Ce perspective ai aici unde ești? Ți-ai dori să le ai?

Prieteni/hobby am pus prietenii împreuna cu hobby-urile pentru că seamănă într-un fel. Cu un hobby legi tot o relație de prietenie, tot despre dăruire e vorba. Ai timp de prieteni, de ieșit, de hobby-urile tale?

Acum unește punctele și vezi cum arată roata. Dacă ar fi la bicicletă ? Hmmm, ar fi periculos? Ai încerca să remediezi cumva, ai găsi sigur o soluție.

Dar când e vorba de viața ta?

 
 

Nu îți face griji cum arată roata vieții tale de azi, e important că vezi acum care este domeniul care țipă cel mai tare după atenție.

Mai ai doi pași de făcut:

Primul: Alege pentru fiecare domeniu cum era acum un an. Vei descoperi că unele domenii stagnează, unele au evoluat, altele au involuat. Poate fi ca un duș rece să observi regresul negru pe alb. Sau poate fi bucurie când îți descoperi progresul.

Al doilea: alege pentru fiecare domeniu ce note ți-ai dori să acorzi peste un an. Excelența în toate domeniile e un obiectiv minunat, dar mai lasă puțin loc să crești și la anul.

Acest instrument a fost dezvoltat de Paul J. Meyer, dar cel care l-a perfecționat și l-a dus până departe în lume este Anthony Robbins. Mulțumită lor este folosit la scară largă în coaching.

Si acum marea întrebare:

Ce zici de roata vietii tale?”

Text preluat : https://www.butterflysouldesign.ro/post/roata-vie%C8%9Bii-instrument-practic

 

Cu drag,

Oana

& Catrinel Rus – www.butterflysouldesign.ro

WRITE A COMMENT