Interviu – Kinga Hoffmann – Holdvirag (Floare de Lună) – Ce este doula şi cum ne ajută ea?
Bună tuturor! A trecut ceva vreme de când nu am mai postat pe blog, dar de data aceasta doresc să vin în întâmpinarea viitoarelor mămici cu un interviu care vă poate fi de mare folos 😀 !
Aşadar, dacă vei fi în curând mămică, te invit să afli de la Kinga Hoffmann – doula şi instructor de yoga prenatală – ce este doula şi cum te poate ajuta ea în perioada sarcinii, la naştere, ba chiar și în perioada de după naştere!
Ce este Doula?
„Doula” este un cuvânt provenit din limba greacă, care înseamnă „slugă”. De fapt ce înseamnă doula pentru mine? O femeie care slujeşte, ocroteşte, acceptă cu toată inima, susţine emoţional şi fizic o altă femeie care se află în travaliu. Probabil vă întrebați de ce zic că o slujeşte? Ei bine, tocmai pentru că încearcă să creeze o atmosferă ideal de placută și intimă în care femeia se simte în siguranţă. De asemenea, doula încearcă cu blândețe și îndemânare să o ajute în tot ceea ce îşi doreşte noua mămică în timpul travaliului şi a naşterii.
De ce face acest lucru? Pentru că are încredere în corpul femeiesc, şi încredere în înţelepciunea naturii. Consideră că naşterea unui copil este un act incredibil de important atât pentru femeie și bebelus, cât şi pentru întreaga familie.
Nu în ultimul rând, doula oferă informaţii corecte și dovedite ştiinţific, legate de sarcină, naştere, perioada post-partum şi de alăptare.
Cum ne poate ajuta ea?
În primul rând, doula te poate ajuta la pregătirea pentru naştere. Aici trebuie să ne pregătim psihic, emoţional şi fizic. Vom încerca să ne conştientizăm fricile, să acceptăm existența lor sau, dacă putem, să ne eliberăm de ele. De aceea este foarte important ca viitoarea mămică să mă contacteze cât mai devreme ca să ne putem pregăti împreună.
În timpul travaliului şi a naşterii prezenţa doulei poate scurta travaliul. Studiile arată că în prezenţa unei persoane susţinătoare este nevoie de mai puţine intervenţii.
Deasemenea doula te poate ajuta şi în perioada post-partum, îţi oferă sprijin emoţional ca noua mamă să se obişnuiască mai uşor cu noua situaţie de viaţă. Pe langâ asta poate să te ajute şi cu informaţii privind alăptarea și îngrijirea nou-născutului. Mai mult, poate să-ţi ofere chiar şi sprijin practic în casă la gătit, spălat sau cumpărături.
Cum ne ajută doula în momentul travaliului şi cel al naşterii?
Este dovedit că prezenţa unei persoane empatice langă o femeie care se află în travaliu poate fi un ajutor mare. Ca doula, o susțin emotional, o ascult validându-i emoțiile, dacă îi este greu să suporte travaliul, voi propune diferite metode cu care se va putea uşura starea ei. Dar pe langă aceasta, voi ajuta femeia şi fizic, să găsească poziţia cea mai potrivită în care să poată suporta senzaţiile neplacute ale contracţiilor, și să mențină cu mai multă ușurință o anumită poziţie care, altfel, poate deveni inconfortabilă. De asemenea, îi pot face masaj și aplicații cu compresii calde, acupresură, sau să o ajut să se plimbe, supraveghind-o. În timpul travaliului, este foarte importantă hidratarea şi energizarea gravidei, așa că, în plus, voi putea să-i ofer de mâncare și de băut atunci când are nevoie, iar dacă are nevoie la baie, o voi conduce. Pe lângă ajutorul aplicat practic și direct, doula ajută la comunicarea între gravidă şi personalul medical, pentru că femeia în travaliu, de obicei se află într-o stare psihică modificată.
Este indicat să avem un plan de naştere?
Naşterea este un proces natural. Fiecare naştere este diferită şi are ritmul ei, așadar nu putem planifica prea multe. Totuși, este foarte important să stabilim ce fel de îngrijire dorim să primim în timpul travaliului, şi să discutăm acele dorinte cu medicul nostru, din timp. De exemplu un plan de naştere conţine aspecte legate de însoţitori, intervenţii în timpul travaliului şi a naşterii, gradul de intimitate în timpul travaliului şi a nasterii, să avem posibilitatea de a ne mişca, să avem posibilitatea să bem şi să mâncăm atunci când avem nevoie, etc.
Sfaturi de la doula pentru o naştere fără dureri?
🙂 Durerea în travaliu are un scop, cu fiecare contracţie eşti mai aproape de bebeluşul tău. Dacă femeia este relaxată, se simte în siguranţă şi atmosfera este intimă (ca şi la conceperea bebeluşului, în corpul femeii se secretă endorfinele care au un rol analgezic, şi nu numai).
Mişcarea are un rol foarte important, poate scurta travaliul şi este esenţial ca femeia să fie lăsată să-şi aleagă cea mai potrivită poziţie în care poate suporta senzaţiile neplăcute ale contracţiilor.
Pe langă acestea, avem diverse metode nemedicamentoase cu care putem trata durerea, cum ar fi: masajul, compresele calde, aromaterapia sau acupresura.
În final, doresc să precizez că scopul lui Kinga este ca fiecare femeie să-şi cunoască puterea de a da viaţă unui copil, să aleagă naşterea naturală pentru ca să descopere această experienţă minunată, iar copilul să-şi înceapă viaţa într-o atmosferă ocrotitoare, plină de iubire.
Dacă doreşti să afli mai multe informaţii, te invit pe site-ul Holdvirag: www.holdvirag.ro!
Foto: Paniti Marta Photography