Ca mămică, consider că este de mare ajutor să aparţiem unei comunităţi alături de care să împărtăşim aceleaşi preocupări şi interese, să putem discuta productiv, să cerem o mână de ajutor sau un sfat, pe care să îl primim rapid şi eficient. În acelaşi timp însă, este plăcut şi satisfăcător, să putem oferi altor mămici un sfat sau o recomandare, în baza propriei experienţe şi să observăm o îmbunătăţire seminificativă a situaţiilor în cauză.
Este o reciprocitate, este un beneficiu extraordinar să ai acces la un astfel de grup, motiv pentru care am contactat-o pe Laura Paşcalău, fondatoarea comunităţii – „Sunt mămică, ce să fac?”. Ne-am întâlnit într-un cadru relaxant, plin de voie bună, un loc ideal de joacă pentru cei mici: Kokolosh. Aici am reuşit să povestim pe îndelete, în timp ce copilaşii noştri s-au distrat 🙂 .
Iată ce ne povesteşte Laura, din propria ei experienţă ca femeie, soţie, mămică şi fondatoare a comunităţii „Sunt mămică ce să fac?”:
- Câteva cuvinte despre tine, Laura?
Sunt căsătorită, am doi copii, Carla (6 ani) și Ema (3 ani). Sunt inginer auto, lucrez ca și consilier recepție service la Dacia. Nu aș putea să spun despre mine că sunt o femeie complet dedicată familiei, dar nici o femeie ce tânjește după o super carieră. Îmi place să existe un echilibru între job, familie și necesitățile personale. Am stat acasă în concediu de îngrijire a fetelor, cât am putut de mult, fiind conștientă, ca perioada din primii 3 ani a fetelor este foarte importantă pentru mine și pentru ele. Nu mi-a fost ușor să am aceeași rutină timp de 6 ani, fetele venind pe lume cu diferență de 2 ani si 8 luni între ele, dar şi cu puţin ajutor, anii au trecut relativ repede. Apoi am reînceput lucrul. A fost plăcut în sfârșit să am și eu un job, un program normal.
Programul meu de zi cu zi e în felul următor: de la 8 la 16 la job, fetele la grădiniță, de la 16 cumpărături, gătit, joacă, cină, somn. Dar, mi-am făcut timp și pentru mine, așa că, 2 sau 3 după-mese pe săptamână, ma ocup și de mine. Merg la remodelare corporală, manichiură, cosmetică, etc. Doar pentru că suntem mame, nu trebuie să renunțăm la a arăta bine.
Îmi place jobul meu, îmi place ce fac, recomand tuturor mămicilor să își găsească o preocupare ce într-adevăr le place!
- Când şi cum a luat naştere comunitatea „Sunt mămică, ce să fac”?
Grupul l-am creat în 2 mai 2015, eram gravidă cu Ema în acea perioadă, Carla avea 2 ani și eram înscrisă în multe alte grupuri de mămici, împreună cu alte prietene, mămici și ele, dar fiind nemulțumite de administrarea acelor grupuri, m-am hotarât să creez un grup al meu.
- Câte mămici fac parte din comunitatea „Sunt mămică, ce să fac”?
Momentan puțin peste 9500 de mămici, majoritatea din Oradea, și împrejurimi dar și mămici stabilite în străinătate.
- Beneficiile pe care le au mămicile care sunt înscrise?
Eu cred că cel mai mare beneficiu e socializarea. Când ești proaspătă mămică, sechestrată la domiciliu, din diferite cauze, faptul că poți cu atât de multă ușurință să socializezi cu alte femei ce sunt în aceeși situație ca tine, e cel mai mare beneficiu. Majoritatea avem deja smart phone, cu internet și facebook, și de multe ori în timp ce bebe țițilește, ce simplu e să dai o tură pe grup… Mai întrebi o nelămurire, mai dai un sfat, sau pur și simplu citesti postările și comentariile de unde, din nou, poți învăța din experieța altor mămici.
Dar și accesul rapid la informație e un beneficiu mare.
- Prin ce se diferenţiază faţă de alte grupuri de mămici?
Grupul meu, îl consider ca pe o căsuță mai mare, de-a mea, unde sunt invitate toate mămicile ce doresc să socializeze, să ceară ajutor sau să ofere ajutor altor mămici. Din perspectiva mea, grupul meu e unic, și nu mai e altul ca el, dar, știi cum e, fiecare își laudă căsuța și consideră că e cea mai cea.
- Care sunt subiectele discutate?
Se discută despre orice. În grup se poate discuta despre orice. Orice informație e binevenită mămicilor și e un ajutor, atâta timp cât le scutește de drumuri inutile prin oraș sau experiențe proaste cu anumite produse sau servicii.
Regula e doar să existe respect.
- Câteva sfaturi pe care le oferi mămicilor?
Sfaturi pentru mămici? Hmmm…..
Dragi mămici și viitoare mămici, vă doresc să aveți multă încredere în voi, să ascultați de instinctul vostru matern, și neapărat să faceți tot ce vă doriți și tot ce vă face să fiți fericite. Nu vă neglijați, nu vă puneți tot timpul pe ultimul loc, e greu, dar se poate, vă promit că sunteți puternice și veți reuși. Dacă voi sunteți fericite și împlinite, copiii voștri vor crește puternici alături de o mamă puternică!
Mulţumim frumos, Laura, pentru acest interviu, dar şi pentru faptul că ne oferi din timpul şi energia ta, gândindu-te la noi, mămicile! Astfel, ne oferi posibilitatea de a ne reuni online şi nu numai, având acces imediat la informaţii utile, sfaturi practice, recomandări care să ne uşureze căutările şi zilele nouă, mămicilor.
P.S.: Fie că eşti mămică în devenire sau ești deja mămică – atunci această comunitate pentru tine 🙂 !
Dacă încă nu eşti înscrisă, o poţi face aici:
Cu drag,
Oana
Playground: Kokolosh
Photo: Pixelle