Ceea ce ne permite să rămânem plini de viaţă la orice vârstă este hrana sufletului.
Citeam într-o carte 9 elemente care o alcătuiesc:
- Natura – Este un adevărat izor de tinereţe. Să ne plimbăm, să mergem mai mult prin natură pentru că aceasta este o adevărată sursă de energie şi bucurie. Orice activitate pe care o desfăşurăm în aer liber ne ajută să ne minunăm în faţa frumuseţii „care există pentru că există”.
2. Lectura – Ceea ce citeşti ţi se întipăreşte în minte şi îţi îmbogăţeşte universul.
3. Munca bine îndeplinită – Atitudinea care o am faţă de munca mea sau de profesia mea este esenţială. Mă aflu în armonie cu ceea ce fac? Are sens? Potrivit cercetărilor cei care se află în armonie cu munca lor, fără a se surmena, au cele mai mari şanse de a fi fericiţi.
4. Muzica – ” Ritmul, sunetul şi melodia au întotdeanuna o mare influenţă asupra oamenilor şi a animalelor. Muzica acţionează în profunzimea fiinţei, în corpul şi în sufletul ei.” O sugestie ar fi să încerci să asculţi muzica şi să fi atent la emoţiile care se nasc în tine.
5. Arta – ” Tot ceea ce se află expus pe pereţii casei noastre şi ne transmie ceva face parte din gastronomia sufletului.” Tablorile şi picturile pe care alegem să le expunem într-o încăpere emană o anumită atmosferă.
6. Umorul – ” Un dar divin. Este el înnăscut? Îl avem? Sau, cum se întâmplă uneori, ne lipseşte cu desăvârşire? Îl putem dobândi sau i-l putem insufla cuiva? Binecuvântat este cel care îl posedă, pentru că umorul constituie unul dintre cele mai bune atuuri ale unei minţi sănătoase. ” Atunci când ego-ul tău încearcă să se impună prin critici, plângeri, drame, glas iritat ori un câmp energetic agresiv… cât de des apelezi la autoironie?
7. Voluntariatul – Tu cât aloci din timpul tău pentru a face o bucurie cuiva, o dăruire dezinteresată?
8. Rugăciunea şi meditaţia – Cât de des îţi aloci timp ţie pentru a reflecta asupra sensului vieţii şi rugăciunii? Mai exact să fi prezent, să întrerupi fluxul activităţii mentale şi să observi oamenii, locurile, situaţiile cu acuitatea tuturor simţurilor, fără a judeca, a eticheta sau a critica. Aceasta înseamna a trăi viaţa la prezent, a te simţi viu până la ultima celulă.
9. Mişcarea şi exerciţiile fizice – Îţi influenţează pozitiv toate sistemele corpului , mai ales respiraţia şi circulaţia sangvinică. Corpul aflat în activitate respiră mai profund şi mai rapid, activând forţa şi bătăile inimii; stimulează arderea grăsimilor, deci menţinerea unui bun echilibru energetic.
Tu cât de des îţi integrezi în viaţa ta de zi cu zi aceste plăceri ale sufletului?
Cu drag,
Oana