Povestind despre , Coaching in pijama’ cu Catrinel Rus, Life Coach si Trainer certificat Persolog.

Oana: Catrinel, m-a intrigat conceptul acesta de coaching in pijama. Ce inseamna de fapt?

Catrinel: Datorita limitarilor care ni se impun la nivel fizic, se poate sa simtim ca ne-am pierdut libertatea. Dar ne-a ramas libertatea de a alege ce se intampla in interiorul nostru. Cautarea echilibrului nu depinde de locatie. Putem face asta, chiar si acasa, chiar si in pijama, daca asa avem chef. Sau putem sa ne imbracam si sa ne pregatim ca si pentru o sarbatoare. In acest moment chiar nu are importanta. Important e sa te deschizi, sa dizolvi ce nu te reprezinta. Sa incepi sa te observi, sa iti observi reactiile, sa observi de unde dai atunci cand dai. Si aceasta autoobservare, o faci tot timpul, chiar si atunci cand esti in pijama. Acum, nu vreau sa se sperie nimeni, sa creada, ooo, e vorba de un angajament pentru 24 de ore din 24, nu pot face asta. E vorba in primul rand de intentie, de motivatie, de primii pasi, de consecventa, apoi dupa un timp simti ca e natural sa te porti intr-un fel nou.

Coachingul in pijama este un concept care fara sa altereze calitatea coachingului, ne elibereaza de inchistarile legate de: ce sa port, cum sa ma port, dar cum sa merg eu acolo, eu as vrea sa incep, dar cum sa fac? E ceva ce poti sa incepi oricand, oriunde.

Oana: Am mai auzit de sedinte online dar la telefon nu prea. Chiar functioneaza?

Catrinel: Am avut emotii inaintea primei sedinte telefonice. Si eu am crezut ca e nevoie sa vad persoana cu care lucrez ca sa pot interveni cat mai bine. Apoi m-am relaxat pentru ca mi-am dat seama ca impactul era pentru unele persoane chiar si mai mare la telefon, poate pentru ca se concentrau doar asupra vocii, poate pentru ca era mai putin formal asa. Am avut sedinte foarte faine. Dar bineinteles, daca cineva se simte mai sustinut atunci cand ne vedem, nu am nimic impotriva.

Oana: Coach-ul este cel care iti da solutiile?

Catrinel: Nu, coach-ul te sustine doar sa iti gasesti propriile solutii, sa descoperi si sa renunti la convingerile care sunt in detrimentul tau, sa alegi altele care te ajuta sa cresti. Uneori ne privim viata prin rani, ca prin niste lentile. Tot ce vine spre noi este deformat, suntem sensibili si reactionam prin prisma durerii, a fricii, a neincrederii, a respingerii pe care le-am trait .

Oana: De ce un coach, de ce nu de unul singur?

Catrinel: De multe ori te zbati intr-o problema si gasesti o mie de motive pentru care ramai cu problema pe cap. Sau ai aceleasi sabloane repetitive care apar in anumite contexte de timp sau spatiu si tu pur si simplu nu intelegi de ce ti se intampla tocmai tie. Un coach te sustine sa iti schimbi perspectiva. Schimbarea perspectivei este echivalenta cu deschiderea unei usi pe care nu ai vazut-o pana atunci. Te intrebi: cum de nu am vazut-o pana acum? Cum m-am invartit in acelasi cerc mereu?

Oana: De ce ai ales sa fii coach?

Catrinel: Am din adolescenta convingerea ca stiu sa ascult. Prietenii imi spun si azi ca in preajma mea, chiar daca eu nu spun nimic, li se cern ideile, dobandesc claritate. Cred ca unul din darurile cu care am venit in aceasta lume este acela de a crea un spatiu de ascultare in care oamenii se simt liberi, ocrotiti, in siguranta, spatiu in care se pot conecta la intelepciunea lor, netulburati de nimic altceva. Imi da bucurie si energie, atunci cand lucrand cu oamenii ii vad sau simt cum se lumineaza, cum le vibreaza vocea ca s-au eliberat de ceva, ca ceva ce ii apasa si le controla viata nu mai este. Am zile in care simt ca as putea lucra non-stop! Si asta pentru ca la incheierea unei sedinte am o energie extraordinara, simt ca as putea sa zbor.

Oana: Cum sa folosim cat mai bine acest timp in care ne aflam?

Catrinel: Acum, cand in sfarsit nu mai suntem contracronometru, avem libertatea de a ne trai zilele asa cum vrem: robotind, lenevind, fierband de nervi, plictisindu-ne, savurand zilele, bucurandu-ne de ele, iubind, jucandu-ne unii cu altii. Viata nu ne mai este consumata intr-un zbucium in lumea exterioara. E adevarat, in capul nostru mai exista listutele cu ce trebuie: cum trebuie sa se poarte membri familiei, cum trebuie sa fim noi, ca sa fim apreciati, ce au de facut ceialti, ce avem noi de facut pentru a ne valida reciproc. Singura mea sugestie este sa iti amintesti ca acest timp este un timp care se scurge din vietile noastre. Daca tu traiesti acum un timp minunat alaturi de familie, sau in solitudine, atunci e grozav. Dar daca te simti in permanenta obosit, fara chef si ca si cand lipseste mereu ceva atunci, poate ca alocarea unui timp pentru tine, pentru cine esti tu, iti va fi de ajutor.

Oana: Cum ar putea avea acces cineva la o sedinta de coaching cu tine?

Catrinel: Ar putea sa imi scrie accesand site-ul meu www.butterflysouldesign.ro sau pagina de FB cu acelasi nume.

Am creat si un grup pe FB Coaching in pijama, grup in care imi doresc sa ne intalnim si sa ne bucuram pur si simplu de azi, de noi, de cine suntem de fapt.

Oana: Un mesaj de incheiere?

Catrinel: Sa aveti zile senine, inimi voioase si frunti descretite.

 

Audio Podcast:

 

Cu drag,

Oana

 

 

 

WRITE A COMMENT